dinsdag 21 mei 2019

Broedse kippen

Onze vorige kippen (die van het Vorwerk-ras) waren wel eens een dagje broeds. Ze bleven dan wat verdwaasd op hun eieren zitten, maar daarna vonden ze het welletjes, besloten toch geen kuikens te willen en gingen verder met hun dagelijkse leventje.

Bij deze kippen is het wel even anders. Hardnekkig broeds zijn ze, dat wil zeggen; niet van de eieren te krijgen. En het vervelende is, ze hebben geen haan in hun midden (weten zij veel). Dus ze kunnen broeden wat ze willen, er komen geen kuikentjes. En dat is ook gelijk het probleem, ze broeden maar door en eten dan nauwelijks. Ze kunnen zelfs zo verzwakken dat ze het loodje leggen. Dus ik dacht, hier moet ik iets aan doen en ik informeerde links en rechts wat een goede manier was om van die broedsheid af te komen. Zo heb ik de dames herhaaldelijk van de eieren gejaagd en alle eieren snel zelf opgegeten. Ook heb ik het leghok afgesloten, maar ja, 's avond moest de boel weer open, want ze wilden toch wel graag op stok. Als laatste noodmaatregel heb ik ze zelfs in een emmer water ondergedompeld. Ze bleven na deze behandeling een half uurtje verdwaasd zitten en zochten toen snel hun eieren weer op. Ze vinden me zo langzamerhand helemaal niet lief meer. Onze relatie staat behoorlijk onder druk.

Wat er ook gebeurd, ik ga niet van mijn eieren af!

Dus nu ben ik gezwicht. Er zijn nu twee kippen broeds en ik heb ze allebei vijf bevruchte eieren geschonken. Die eieren kreeg ik van vrienden van mijn zus, die dus wel een haan hebben. Gisteren vroeg ik nog even wat voor ras het eigenlijk was. O, zei mijn zus, Jan heeft hele mooie kippen hoor. Maar wat voor ras het is weet ik dus nog niet. We zullen zien wat de toekomst brengt. Als die broedsheid maar over gaat. Wel hoop ik dat niet al die eieren uitkomen, want dan heb ik ineens 14 kippen in plaats van vier, en wat moet ik daar dan weer mee  doen?

Het nageslacht in wording, ik ben benieuwd......

Fijne dag!
Marie-Louise

8 opmerkingen:

 1. Kuikentjes zijn wel heel erg leuk hoor😍.
  Zo'n kip zien rond scharrelen met haar kleintjes, het blijft een mooi gezicht.
  Helaas zullen er ook haantjes bij zitten, tja, wat je daar mee doet..... Succes en geniet eerst van het kleine spul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik zie de bui al hangen.... Maar ik ben inderdaad heel benieuwd naar de kuikentjes, lijkt me prachtig om te zien.

   Verwijderen
 2. Ja, het kan knap lastig zijn als kippen hardnekkig broeds zijn. Vorig jaar hadden wij dat hier ook. Ik haalde de eieren altijd weg, maar ze hadden ook andere plekjes bedacht. En ze zaten soms ook stoned onder de Pipowagen die bij ons in de ren staat. Het kan soms weken duren... instinct hè...
  Nou, ben benieuwd met de bevruchte eitjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, lastig inderdaad! En stoned is het goede woord. Ik verheug me op de kuikentjes en hoop dat het lukt.

   Verwijderen
 3. Oh hebben wij ook een paar keer gehad. Wij hebben 2 bevruchte eieren er onder gedaan. Alle twee kwamen uit. De bevruchte eieren hadden we gewoon van de kinderboerderij gekocht toen 10 euro cent per stuk. We hadden ze gemerkt met een rode stip. De andere kippen bleven nl wel leggen en daar ging de broedse kip dan ook op zitten. Na een aantal weken de eieren die steeds gelegd waren er onderuitgehaald te hebben, en we ook steeds de eieren met de stip in de handen hadden , pakten we de eieren op en hoorden de kuikens er in al piepen. Zo mooi!!! De volgende dag hadden we twee kuikentjes en was de breodsheid over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat met een rode stip is wel handig inderdaad, want ik zat vandaag al te twijfelen toen er ineens zes in plaats van vijf eieren lagen. Welke is nu welke? En dat van die kuikentjes klinkt zo mooi, dat je ze al kunt horen piepen.

   Verwijderen
 4. Ik altijd denken dat kippen gewoon in je tuin liepen te scharrelen en dat je er weinig aan hoefde te doen.🤔
  Niet dus. Sterkte met al het toekomstige nageslacht...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dank je, nog iets meer dan 2 weken te gaan, dan zouden de eitjes uit moeten komen.

   Verwijderen