dinsdag 29 januari 2019

Goulash volgens oma's recept

Mijn moeder leerde nog koken in de tijd dat er geen zakjes en potjes met kant en klare prut waren. Haar kaassaus bevat nog kaas en vla werd nog gemaakt van custard en kwam niet uit een pak. Ik ben zelf ook fervent voorstander van het koken met echte kruiden en verse producten. Alleen in geval van enorme tijdnood trekken wij een pot van Knorr of Bertolli open. Maar zelfs dan voel ik me een beetje schuldig.

Vandaag maakte ik Goulash volgens het recept van mijn moeder. Succes verzekerd. En ook heel handig als je visite krijgt, want die goulash laat je van te voren lekker gaar prutten en dan geef je er een goed brood en een lekkere rode wijn bij, kan je avond niet meer stuk. En sta je ook niet met een rood hoofd op het laatst nog allerlei culinaire hoogstandjes uit te halen. Wel zo rustig, ook voor de visite.

Voor die goulash moet je natuurlijk allerlei ingrediënten hebben, maar het belangrijkste ingrediënt is toch tijd. Het is dus zaak dat je direct na de lunch bedenkt dat je die avond goulash wilt eten, dan kan je alles nog op tijd in de pan doen.


Goulash à la oma

Ingrediënten:
400 gram rundvlees (riblappen of sucade)
50 gram ontbijtspek
2 grote uien
1 teentje knoflook
1 paprika
1 eetlepel bloem
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels mosterd
1/2 theelepel dillegroen
1 klein blikje tomatenpuree
(Voor 5 personen verdubbel ik de hoeveelheid van alle ingrediënten).

Snijd het ontbijtspek fijn en bak het knapperig.
Snijd het rundvlees in blokjes en doe het bij het ontbijtspek. Bak het rundvlees rondom bruin.
Breng op smaak met peper en zout.
Snipper de uien en voeg toe aan het rundvlees, samen met de knoflook.
Laat lekker pruttelen.

Maak ondertussen in een maatkan of kom een mengsel van het blikje tomatenpuree, de bloem, paprikapoeder, mosterd en het dillegroen. Voeg 250 ml water toe en roer tot een dikke saus. Dit mengsel kan je nu bij het vlees en de uien schenken. Als het te dik is giet je er nog wat water bij. Deksel op de pan en op een laag vuur lekker gaar laten pruttelen. (Afhankelijk van het vlees duurt dat 1 a 2 uur.)

Ongeveer een half uurtje voor het helemaal gaar is de paprika (in blokjes) toevoegen. Die kunnen dan nog lekker een tijdje meegaren.

Als je gerookte paprikapoeder hebt is het ook lekker om daar een beetje van toe toe voegen. Maar zonder kan ook.

En smullen maar!


Ook lekker met rijst en doperwtjes.

En voor een vegetarische versie laat je het vlees weg en stop je er allerlei paddenstoelen in.

Fijne avond!
Marie-Louise



5 opmerkingen:

  1. Ik gebruik ook geen pakjes en zakjes, zo ben ik opgevoed en zo heb ik ook van mijn moeder leren koken. En dat verschil proef je zonder meer. Lijkt mij een lekker recept. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig ben ik dus niet de enige die nog graag kookt zonder kant en klare producten. Ze hebben ook vaak een beetje een nep smaak vind ik.
    Het recept is echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij houden ook niet van pakjes en zakjes met allerlei toevoegingen en kleurstoffen en zo.
    Dit is een heel lekker recept en ongeveer zo maak ik ook altijd de goulash.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou ook niet van pakjes en zakjes. Toevallig ook net goulash gemaakt.Recept lijkt erg op dat van jou! Ik heb er puree bij gemaakt. We hebben er 2 keer van gesmuld. En er is nog een beetje over, daar maak ik soep van. Snel klaar vanavond dus, met een broodje er bij.

    Fijn weekend verder.

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goed idee om er ook soep van te maken. Leng je het dan gewoon aan met wat bouillon? Dat ga ik volgende keer ook proberen. Dank voor de tip.

      Verwijderen