dinsdag 23 oktober 2018

Geurende onderzetter en een leuk spel

Nu het wat kouder wordt, wordt het ook weer tijd voor een lekker kopje thee, warme sokken en de houtkachel. Terwijl ik de theepot weer uit de kast haalde en afstofte dacht ik ineens aan de onderzetters die we vroeger maakten. Van die stoffen onderzetters met specerijen erin. Als je je theepot erop zet gaat dan zo lekker ruiken. Enthousiast dook ik in mijn kast met lapjes en koos een mooi rood geruit stofje. Beetje leuk boers vond ik zelf, maar mijn dochter verzuchtte: "Wat een ouderwets stofje mam." Ja, je wordt ouder he, dat wordt me dagelijks duidelijk gemaakt.

Ook sprintte ik nog even naar de supermarkt voor een goedkope zak rijst (€0,79). En uit mijn voorraad specerijen zocht ik kaneelstokjes, steranijs en kruidnagelen bij elkaar.


De specerijen bewerkte ik nog even met een hamer om ze een fijnere structuur te geven.

Klaar voor de start. Ik knipte twee vierkanten uit de stof van 25 x 25 cm. En naaide dit rondom dicht, maar hield natuurlijk wel een vulopening vrij.Daarna de rijst en de specerijen erin prutsen. Ik deed dit met een trechter en een bak om de boel een beetje in evenwicht te houden. Daarna het gat nog voorzichtig dicht zomen. Als laatste naaide ik de onderkant en bovenkant hier en daar nog vast met een steekje, zodat de vulling beter verdeelt blijft en niet direct naar één kant zakt.


En dit is dan het resultaat: Theepot op geurende onderzetter.

Later bedacht ik dat ik net wat te enthousiast aan het naaien was geslagen, want als er nu een vlek op komt kan ik hem natuurlijk wassen, maar dan is ook de rijst waarschijnlijk gaar. Dus beter is het een binnenkussen te maken met de vulling erin en dan het hoesje er apart omheen doen. Nou ja, dat is voor een volgende keer.

Vanavond hebben we de onderzetter al gebruikt. We dronken lekker thee en aten er pepernoten bij. Ondertussen deden we het spelletje "Half a minute". Het originele spel heet 30 seconds, maar dit is een app op je telefoon waarbij je 5 woorden voorgeschoteld krijgt die je in 30 seconden moet omschrijven. Je theegenoten moeten die dan proberen te raden. Erg leuk om te doen, echt een aanrader. Wij hebben ons af en toe slap gelachen om de rare omschrijvingen die onder tijdsdruk gegeven werden. Voordeel is ook dat je niet een heel bordspel hoeft aan te schaffen. Is je mobiel ook nog eens gewoon sociaal en gezellig.

Fijne dag!
Marie-Louise12 opmerkingen:

 1. Ik vind dit zo'n verschrikkelijk leuk idee!!
  Ga ik ook maken, voor onder mijn thee mok.
  Ik drink nl heel veel thee, maar gebruik nooit een pot.
  Zal met mokken thee ook wel werken toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat werkt vast wel. En anders kan je ook een druppeltje geurolie toevoegen. Leuk idee ook voor een mok!

   Verwijderen
 2. Ik kende het niet hoor, zo'n onderzetter, wat een leuk idee! En wij gebruiken geen theepot maar voor onder de thee-mokken is het ook een leuk idee. Leuk spel lijkt me dat trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja echt een heel leuk spelletje om te doen. Kan met twee personen, of met een heel team.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk, ik kende dat niet zo’n geur onderzetter. Ook leuk om cadeau te geven aan een theeleut.
  Dank voor de boontjes, ik had je al gemaild.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zal dat lekker ruiken en wat een leuk idee, dat geldt ook voor de spelletjes, gezellig met z'n allen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ruik het al bijna... wat een ontzettend leuk idee.
  Eigenlijk heel simpel, maar je moet er maar op komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie theepot.
  En met zo'n heerlijk ruikende onderzetter is het helemaal een toppertje...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohhh ja wat heb je een leuk blog, ik ga je volgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Altijd fijn om te horen dat mijn blog gewaardeerd wordt! De theepot is van het merk Bunzlau, echt een heel leuk servies vind ik.

   Verwijderen
 9. Wat een leuk idee! Zal vast heerlijk ruiken!

  Leuk dat je bij me langs kwam!!
  Ja, de Kakiboom kan goed in Nederland. Hij kan wel wat vorst verdragen. Ik zag op internet zelfs dat de boom op een gegeven moment kaal is,en de vruchten er nog aan hangen! Apart he!

  Ik ga je blog in mijn leeslijst zetten. Dan kan ik vaker bij je langs komen!

  Lieve groetjes van Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen