zondag 16 september 2018

Tomaten verwerken en een nieuw haakwerkje

Tja, tomaten en een haakwerkje, wat heeft dat nu met elkaar te maken? Niks eigenlijk, hooguit lijken de kleuren iets op elkaar, maar ik wilde het allebei even laten zien.



Eerst maar het haakwerk. Ik heb de slechte eigenschap om van alles en nog wat tegelijk op de pennen en haaknaald te hebben. Zo moet ik nog een vest afmaken en een sjaal, maar ik had ook even zin om te haken. En dus begon ik aan deze sjaal. Het wordt gehaakt van hele dunne alpacawol; warm en behaaglijk, maar toch heerlijk licht om te dragen. De sjaal wordt voor mijn moeder en ik probeer er iedere dag een paar toertjes aan te haken. Het is nogal een klus met die dunne wol, dus stug doorgaan.



Ik gebruikte een patroon van Ravelry: met de mooie naam Violet Points Scarf. Jaren geleden printte ik het patroon al een keer uit en eindelijk gebruik ik het nu een keer. Het patroon is eenvoudig dus een heerlijk werkje om tussendoor te doen.

En nu die tomaten. Ik had er nogal veel, dus wat doe je ermee? Als eerste maakte ik heel eenvoudig tomatensaus. Die basissaus vries ik in en is de hele winter door heel geschikt voor het maken van lasagne, tomatensoep of spaghettisaus.

Basis tomatensaus 

Neem een grote pan volle lekkere rijpe tomaten. Ik vind cherry tomaatjes heel geschikt, die hebben lekker veel smaak.

Was ze af en zet ze op het vuur met "aanhangend water", zoals dat zo mooi heet, Na 10 minuutjes zijn ze al aardig stukgekookt. Al het vocht wat je hier ziet komt uit de tomaten zelf.

Haal van het vuur en zet de staafmixer erop. Het is verstandig om een schort te dragen, ook als je denkt dat je wel zonder kunt, want mijn ervaring is dat je hoe dan ook je blouse of trui in de was kunt doen na afloop. Er gaat altijd wel iets mis met zo'n staafmixer, rode saus en een witte blouse.

Roer de saus door een zeef. Ik doe dat altijd met een juslepel.

De pitjes en schilletjes die achterblijven in de zeef voer je aan de varkens, of anders gooi je ze op de composthoop.

En dit is de basissaus die overblijft. Ik denk wel dat je het ook zou kunnen wecken en dan buiten de vriezer bewaren. Ik heb echter een best wel grote vriezer, dus schep van die yoghurtemmertjes vol en vries de saus in.

Echt een perfecte basis voor spaghetti, lasagne of tomatensoep.
En helemaal puur natuur met zonder geur- kleur- en smaakstoffen.

Mocht je de tomaten nog niet zat zijn, dan is dit ook nog een lekker receptje:

Snelle Salsa Saus


Hak een klein uitje fijn en doe een teentje knoflook door de knoflookknijper. Doe dit in een kom samen met een blikje tomatenblokjes, een spaanse peper, wat djintan (komijnpoeder) en een scheutje limoensap. Zet de staafmixer erop en klaar is je Salsasaus.


Lekker met tortilla chips of bij mexicaanse wraps.

Zo, nu eerst maar weer een toertje haken.

Fijne dag!
Marie-Louise

4 opmerkingen:

  1. Je gebruikt een leuk steekje voor je haakwerk! Ik vind het altijd fijn om zoiets te hebben liggen en van tijd tot tijd op te pakken.
    Wat hebben we een goed tomatenjaar hè.. Ik heb er heel veel weg gegeven, maar ook - net als jij - tomatensaus van gemaakt en ingevroren. Heerlijk om van de winter zo te kunnen pakken!
    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marie-Louise, je hebt een leuke blog en ga je volgen.
    Was op zoek naar de wafelsteek en ben een vaatdoek aan het haken, kijken of dat bevalt.
    Mooi patroon voor de sjaal en wat lief dat je die voor je moeder maakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, weer een volgster erbij. Wat een mooie taarten maak je! Succes met de wafelsteek.

      Verwijderen