zaterdag 29 september 2018

Mijn eerste flesje appelazijn

Ergens, zo'n tien weken geleden, begon ik met het maken van appelazijn. Bij Clarien van Moesker's Moestuin had ik gelezen hoe je dat aanpakt en ik dacht, vooruit dan maar, dat gaan we proberen.


Ik deed volgens de instructies 1,5 liter water en een kopje suiker in een grote kom (vaas) en voegde flink wat appelschillen en -klokhuizen toe. Doekje erop tegen de fruitvliegjes en wachten maar. Je kunt eventueel wat droge gist toevoegen. Die gist zet de suiker uit de appels om in alcohol en die alcohol wordt door de azijnzuurbacteriën weer omgezet in azijn. Het gisten kun je ook zien, er komen kleine belletjes in je fruitprut te zitten.

En inderdaad, de eerste dagen rook het nog naar appelmoes, maar daarna begon het al een ietsiepietsie zuur te ruiken. Geduldig wachten maar en af en toe proeven. Na vier weken was het best al wel een beetje zuur, maar nog niet zuur genoeg naar mijn zin, dus heb ik de boel gezeefd en nieuwe schillen plus een beetje suiker toegevoegd. Na nog weer vier weken wachten was het al een stuk zuurder. 


Ik heb het gezeefd door een doek en mijn eerste fles azijn is nu dus een feit.

Nu moet ik zeggen, het smaakt nog niet echt heel lekker. Ik denk dat ik er eerst maar gewoon mijn straatje mee schoonmaak, of de wc ontkalk ofzo. Omdat ik toch weer een heleboel appelmoes aan het maken was (en zodoende weer een berg schillen voorradig had) heb ik weer een nieuwe poging gewaagd. Daar heb ik ook een beetje van de oude azijn bijgedaan. Ik hoop dat er dan al wat azijnbacteriën in het mengsel zitten, zodat het proces wat sneller zal gaan. Ik ben benieuwd! Ooit wordt ik een professionele azijnmaker, let maar op!

Fijne avond!
Marie-Louise3 opmerkingen:

 1. Mijn moeder maakte vroeger allerlei soorten azijn, maar ik kan haar niet meer vragen hoe ze het deed want ze is 7 jaar geleden overleden.
  Jouw appelazijn smaakt misschien nog niet perfect, maar ik vind het kleurtje wel heel mooi :-) Toch een beetje zonde als je dat in de wc gaat gieten... Mss kun je het mixen in een speciaal gerecht?
  En natuurlijk word je nog een professionele azijnmaker, oefening baart kunst!
  Fijne zondag nog,
  Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer van je moeder, als je dan iets aan haar wilt vragen kun je haar ineens missen lijkt mij. Ik zal eens een dressing maken met de azijn, misschien valt het reuze mee. Als de andere gezinsleden niet beginnen te piepen is het goedgekeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg, alleen al om zoiets uit te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen