Pagina's

maandag 27 mei 2019

Verse vis

Verse vis, nou ja, vers van de breinaald dan. Dit patroontje had ik al een hele tijd liggen en eindelijk gunde ik me even tijd om ze te breien.



De visjes zijn gebreid van Scheepjes Secret Garden. Een mooi garen van zijde, katoen en polyester. En het patroon vond ik HIER. Ze zijn lekker simpel om te maken en zo klaar. Dat is ook wel eens fijn.

Onder het breien zat ik te denken dat je ze in allerlei formaten kunt maken, ook bijvoorbeeld van frisse kleurtjes katoen. Leuk voor kinderen om mee te spelen. Ze kunnen er "echt" mee koken, of je stopt er een piepertje in voor de allerkleinsten. Je zou er ook een visspelletje mee kunnen maken. Mogelijkheden genoeg dus (maar zoals gewoonlijk tijd te weinig). Deze visjes mogen gewoon mee naar de winkel, als voorbeeldje en ter inspiratie.


En groot voordeel van deze vis; ze blijft altijd vers.

Fijne dag!
Marie-Louise

PS: De broedende kippen zijn een echte soap om naar te kijken. Ze jatten elkaars eieren zodra er eentje van het nest gaat. En er worden natuurlijk ook nog gewone eieren gelegd, daar proberen ze ook nog op te broeden. Dat is wel een beetje verwarrend allemaal. Ik kreeg van één van jullie al de tip om op de broedeieren een stip te zetten. Dat is inderdaad heel handig. Ik ben benieuwd hoe het afloopt. Nog twee weekjes te gaan.

dinsdag 21 mei 2019

Broedse kippen

Onze vorige kippen (die van het Vorwerk-ras) waren wel eens een dagje broeds. Ze bleven dan wat verdwaasd op hun eieren zitten, maar daarna vonden ze het welletjes, besloten toch geen kuikens te willen en gingen verder met hun dagelijkse leventje.

Bij deze kippen is het wel even anders. Hardnekkig broeds zijn ze, dat wil zeggen; niet van de eieren te krijgen. En het vervelende is, ze hebben geen haan in hun midden (weten zij veel). Dus ze kunnen broeden wat ze willen, er komen geen kuikentjes. En dat is ook gelijk het probleem, ze broeden maar door en eten dan nauwelijks. Ze kunnen zelfs zo verzwakken dat ze het loodje leggen. Dus ik dacht, hier moet ik iets aan doen en ik informeerde links en rechts wat een goede manier was om van die broedsheid af te komen. Zo heb ik de dames herhaaldelijk van de eieren gejaagd en alle eieren snel zelf opgegeten. Ook heb ik het leghok afgesloten, maar ja, 's avond moest de boel weer open, want ze wilden toch wel graag op stok. Als laatste noodmaatregel heb ik ze zelfs in een emmer water ondergedompeld. Ze bleven na deze behandeling een half uurtje verdwaasd zitten en zochten toen snel hun eieren weer op. Ze vinden me zo langzamerhand helemaal niet lief meer. Onze relatie staat behoorlijk onder druk.

Wat er ook gebeurd, ik ga niet van mijn eieren af!

Dus nu ben ik gezwicht. Er zijn nu twee kippen broeds en ik heb ze allebei vijf bevruchte eieren geschonken. Die eieren kreeg ik van vrienden van mijn zus, die dus wel een haan hebben. Gisteren vroeg ik nog even wat voor ras het eigenlijk was. O, zei mijn zus, Jan heeft hele mooie kippen hoor. Maar wat voor ras het is weet ik dus nog niet. We zullen zien wat de toekomst brengt. Als die broedsheid maar over gaat. Wel hoop ik dat niet al die eieren uitkomen, want dan heb ik ineens 14 kippen in plaats van vier, en wat moet ik daar dan weer mee  doen?

Het nageslacht in wording, ik ben benieuwd......

Fijne dag!
Marie-Louise

vrijdag 17 mei 2019

Gebreide sjaal van Scheepjes Our Tribe

Zo, weer een projectje af. Dit keer breide ik een driehoekige sjaal van Scheepjes Our Tribe. Dat is een mooi dun garen van 70% Merinowol en 30% Polyamide (voor de sterkte). Het garen is niet getwijnd en ik vind het heel mooi om sjaals van te maken of om mee in te breien.

Voor de winkel maakte ik deze kleine sjaal om te laten zien hoe mooi de wol is.

Ik gebruikte drie effen kleuren en het middenstuk is van een gemêleerde bol Our Tribe. 
Ik breide met breinaald 3,5. Zo wordt de sjaal mooi los en luchtig.


Het patroon vond ik op internet en heet Balvraid Hap:  HIER kan je het patroon downloaden. En je vind op deze site nog meer mooie patronen! De uitleg is heel duidelijk, kan niet mis gaan. Er is een patroon voor een kleine sjaal (die maakte ik) en er is een groter model. Die lijkt me ook heel mooi om te maken en dan van één kleur. Ach, als ik toch meer tijd had.



En weer op naar een nieuw breiproject!

Fijne dag,
Marie-Louise


zaterdag 11 mei 2019

Smoesjes

Dochterlief had een boek nodig voor school, een oud boek: Mariken van Nieumweghen. Het moest een exemplaar zijn met uitleg en was verkrijgbaar bij bol.com. En natuurlijk had ze het eigenlijk gisteren al nodig, dus of ik het vooral direct wilde bestellen.

Het boek was niet duur en o wat jammer, zodoende moest ik verzendkosten betalen, maar melde bol.com mij, als ik nog voor 3 euro iets bestelde, dan vervielen de verzendkosten. Dus wat doe je in zo'n geval? Je besteld een boek bij voor jezelf, want verzendkosten betalen, zonde natuurlijk!


Dit is het boek, ik vond het wel passend bij het de temperaturen van de afgelopen weken. En het is me toch een mooi boek. Ik ben er heel blij mee. Het is Engelstalig, maar voor breiboeken vind ik dat geen probleem.

Meer dan 40 mooie patronen staan er in, heel afwisselend.

Voor groot en klein

Met duidelijke werktekeningen en beschrijvingen.

En interessante achtergrondinformatie en oude foto's.

Mijn vingers jeuken om aan zo'n leuk nieuw project te beginnen. Een wolletje heb ik nog wel liggen, want zoveel heb je niet nodig voor een paar wanten. Maar eerst nog even iets anders afmaken, anders wordt het echt te gek.

Als ik nu heel eerlijk ben, was dat met die verzendkosten eigenlijk een smoesje natuurlijk, had ik eindelijk een excuus om dat mooie boek te kopen voor mezelf!

Fijne dag!
Marie-Louise





zaterdag 4 mei 2019

Gehaakte tas in groot formaat

Nou hier is ie dan hoor, de gehaakte tas. Eigenlijk is boodschappennet een betere omschrijving. Als uitprobeer-project haakte ik de tas eerst in het klein. En nu dus het grote model.





Het begin:
Je hebt gewone haakkatoen nodig. Ik gebruikte oude bolletjes van de hema (volgens mij hartstikke vintage ondertussen), maar elke katoen die geschikt is voor haaknaald nr 2,5 of 3 is goed.
En dan dus een haaknaald, ik haakte met nr. 3.


Zet 125 lossen op en haak 1 stokje in de 8e losse vanaf de haaknaald. Zo ontstaat het eerste vierkantje.


Haak nu steeds 2 lossen, 2 lossen overslaan, 1 stokje in de 3e losse. Zo zou je moeten eindigen met een sliert van 40 vierkantjes (eentje meer of minder maakt niet uit).


De volgende toer begin je met 5 lossen (dit is het eerste stokje en 2 lossen). Haak dan steeds 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje, 2 lossen etc. Eindig met 1 stokje in de derde losse. Herhaal deze toer in totaal 39 keer zodat je een raster krijgt van 40 bij 40 vierkantjes.


(Ondertussen bedenk ik mij of dit wel groot genoeg wordt voor een tas, maar ik besluit toch maar om door te gaan. Het principe is duidelijk hoop ik en een nog groter exemplaar kan ik altijd nog maken).

Nu is het tijd om twee tegenoverliggende zijkanten te gaan "rimpelen". Dit heb ik als volgt gedaan:
Toer 1: 1 vaste in het 1e stokje, 1 vaste om de 2 lossenboog van de vorige toer, 1 vaste in het volgende stokje, 1 vaste om de volgende 2 lossenboog, 1 vaste in het stokje van de vorige toer etc. Aan het eind van de toer heb je 81 vasten. Keer met 1 losse.



Toer 2 : steeds 2 vasten samenhaken, eindigen met 1 vaste. Je hebt nu 41 vasten. Keer met 1 losse.
Toer 3 : Als toer 2. Je hebt nu 21 vasten. Keer met 1 losse.
Toer 4 en 5: 1 vaste op elke vaste.

Zo gerimpeld ziet je werk er nu uit. Boven deze rimpels komt straks het handvat van je tas.

De draad kan je nu afbreken en ditzelfde stukje herhaal je aan de tegenovergestelde kant van je werk.

Als de andere kant ook zo gerimpeld is hoef je de draad niet af te breken, maar gaan we verder helemaal in het rond haken. Je haakt eerst de zijkant van de tas, dan een handvat boven het gerimpelde gedeelte, dan weer een zijkant en als laatste nog een handvat.


Als eerste haak je ongeveer 4 vasten langs de zijkant van het gerimpelde stukje (zie hierboven op de foto). Dan kom je weer aan bij een rasterzijkant en haak je 1 vaste op het stokje en 1 vaste in de 2 lossenboog. Dus in totaal weer 81 vasten. Vervolgens haak je 4 vasten langs de zijkant van het gerimpelde stukje. Nu haak je 100 lossen, dit wordt het eerste handvat. Je slaat het gerimpelde deel over en maakt je handvat vast met een vaste. Je haakt weer 4 vasten langs de zijkant van het gerimpelde deel en weer 81 vasten in de rasterzijkant. Dan weer 4 vasten langs het gerimpelde deel, 100 lossen als tweede handvat en je maakt dit handvat weer vast met 1 vaste. Nu heb je helemaal in de rondte gehaakt.

Nu komt de volgende ronde. In deze ronde ga je nog 1 maal de zijkanten wat meer rimpelen als volgt:
4 vasten. Dan het rimpel deel: Steeds 2 vasten samenhaken. Je houdt 41 vasten over. Weer 4 vasten, dan het handvat: 100 vasten. Weer 4 vasten, weer het rimpeldeel: 2 vasten samenhaken (41 vasten) weer 4 vasten gevolgd door het handvat (100 vasten). En je bent weer rond.

Ik heb daarna nog twee rondes gehaakt met alleen maar vasten. Zo wordt je handvat wat breder en dat is wel zo makkelijk om vast te houden. Eventueel kun je nog een paar rondes met vasten haken als je het handvat nog iets breder wilt hebben.

Aan het eind van dit hele verhaal zou je tas er ongeveer zo uit moeten zien:


Al met al is het een prima tas geworden, maar ik denk dat ik de volgende toch nog een tikje groter maak. Dat is denk ik toch praktischer. Ja, al doende leert men, dat blijkt wel weer.

Fijne dag!
Marie-Louise






donderdag 2 mei 2019

Banana Bread van Aunt June

Mijn moeder komt uit een groot gezin, 16 kinderen waren er thuis. Na de oorlog vertrokken twee van haar zussen en één broer naar Canada om daar een nieuw leven op te bouwen. Afgelopen week kwam haar broer Wim over uit Canada, samen met zijn vrouw June. June is een Canadese van origine. Een jongere broer met vrouw (uit het westen van Nederland) reden Wim en June naar Drenthe om mijn moeder nog een keer te kunnen ontmoeten. Het was een ontzettend leuk bezoek, gewoon lekker bijkletsen, half in het Engels en half in het Nederlands, want als je al 60 jaar in Canada woont wordt je Nederlands wel wat roestig. 's Avonds gingen we uit eten (want als je maar zo weinig tijd hebt om elkaar te zien is het fijn als er voor je gekookt wordt). Ze hebben volop genoten, mijn oom verbaasde zich wel over de kleine kopjes koffie, en dan ook nog eens géén gratis refill.

Mijn moeder met rechts haar broer uit Canada en links haar jongere broer Kees.

Oom Wim en tante June wonen aan het begin van de Alaska Highway en werken daar allebei in een motel, The Shephards Inn. Mijn oom is slager van origine en maakt voor de verkoop in de Conveneince Store nog altijd Beef Jerkey (een soort mager cowboyvlees). En mijn tante bakt elke dag taarten en bananenbrood en kookt sauzen en soepen, ook voor de verkoop. Oom Wim is al 79 jaar, maar wil nog niet stoppen. Het was zo leuk om te horen hoe hun leven daar is. Toen June hoorde dat één van de dochters graag bakt begon ze direct recepten op te schrijven, als eerste het bananenbrood. Het bezoek duurde helaas maar kort, want er moet nog meer familie bezocht worden natuurlijk. En het afscheid was "a bit emotional", want als je 83 en 79 bent hou je er een beetje rekening mee dat dit de laatste keer kan zijn dat je elkaar ziet. 

Als herinnering aan het bezoek bakte dochter 2 vandaag het bananenbrood. 


Hierbij het recept van Aunt June:

100 gram zachte margarine
200 gram suiker
250 gram bloem
2 eieren
4 geprakte bananen
1 theelepel zout
1 theelepel baking soda

Mix alle ingrediënten door elkaar. Het moet een beetje de dikte hebben van een cakebeslag. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak het gedurende 1 tot 1,5 uur in het midden van de oven op 150 tot 160 graden Celsius. 
Het is ook lekker om walnoten of stukjes chocolade door het deeg te doen.

In English:
1/2 cup margarine
1 cup sugar
1 cup flour
2 eggs
4 mashed bananas
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
Mix together, grease loafpan. Bake at 350 degrees for 1 - 1,5 hours.

En het was inderdaad een heel lekker bananenbrood.

Dat gaan we zeker vaker bakken en dan kunnen we iedere keer als we het eten nog even terugdenken aan de familie  hier ver vandaan.

Fijne avond!
Marie-Louise