donderdag 9 augustus 2018

Azijn

Na het inmaken van de augurken ben ik helemaal enthousiast geworden over azijn. Een maand geleden maakte ik al frambozenazijn. Daar gebruikte ik gewone witte azijn voor, deed het in een grote pot samen met een schaaltje vol frambozen. Dat liet ik een tijd staan. Afgelopen week goot ik het geheel door een zeef. Wat overbleef was een prachtige dieprode azijn die heerlijk naar frambozen rook. En verder natuurlijk een restant wat bleke frambozen die enorm naar azijn smaakte. Daar heb ik er eentje van geproefd en toen de rest maar snel op de composthoop gegooid.

Als tweede maakte ik dille-azijn. Dat is een gouwe ouwe hier in huis. Ook heel makkelijk om zelf te doen.

Neem een schone fles, een paar takjes dille, een theelepel mosterdzaad en evt. een cayennepepertje. Doe dit samen in de fles, daarna overgieten met witte natuurazijn en dan geduldig een paar weken wachten. De dilleazijn is heerlijk bij komkommer, samen met wat olie of door wat mayonaise geroerd.Met weinig moeite heb je zo twee heerlijke soorten azijn.

Clarien van Moeskers Moestuin (even hier klikken voor haar blog) schreef ook al een paar keer over het zelf maken van azijn. Ik heb er nooit geweten dat je van fruitschillen en -resten zelf azijn kunt maken. Dus nadat ik gelezen had hoe Clarien dat aanpakte ben ik het zelf gaan proberen. Door het droge weer vielen er nogal veel appeltjes voortijdig van de boom. Die appeltjes heb ik gebruikt voor mijn eerste azijn-experiment. Zoals Clarien beschreef deed ik de appeltjes in een grote glazen bak (bij mij dus een bloemenvaas) en deed ik er 1 kop suiker en 1,5 liter water bij. Doekje erover en afwachten maar.Nu, na een week of vier was dit het resultaat. Eerst ruikt het nog lekker appelig, nu ruikt het al best wel zuur.


Volgens de beschrijving was het tijd om de boel te zeven. Dat deed ik door de hele brut door een stukje neteldoek te gieten. Daarna heb ik alles terug gegoten in de vaas en weer een doekje erover gedaan. Nu weer een week of  vier wachten en dan hoop ik dat het azijn geworden is. Ik ben benieuwd! Als het lukt heb ik nog vééééél meer appeltjes om azijn te maken. Wordt vervolgd!

Vandaag ga ik naar het grote woonwarenhuis in Groningen. We hebben zoonlief geholpen met verhuizen naar zijn nieuwe appartementje.  En daar hoort een bezoekje aan Ikea bij natuurlijk.

Fijne dag!
Marie-Louise


3 opmerkingen:

 1. Dat is slim! Ga ik ook proberen met mijn gevallen appels.😊

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, ik kwam via Annemarie's haakblog hier terecht.
  Wat voor winkel hebben jullie en waar is-ie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een dorpswinkel in Norg. De winkel heet Marikari. Het is een gezellige winkel met van alles en nog wat zoals boeken, breiwol, babykleding, biologisch eten, sieraden, tassen, sjaals, kinderspeelgoed, serviesgoed en nog veel meer! Wie weet mogen we je daar een keer begroeten.

   Verwijderen