vrijdag 31 augustus 2018

Appelpartjes wecken

De laatste twee dagen had ik het maar druk met de appeloogst. Tussen alle bedrijven door (kind naar feestje brengen, was doen, rolgordijnen ophangen in het nieuwe huisje van zoon, etc) heb ik voor het eerst appelpartjes ingemaakt. Door de appels te wecken heb je een mooi voorraadje voor de winter. De appelpartjes zijn lekker bij het ontbijt, bij muesli en yoghurt bijvoorbeeld, of als toetje samen met vanillevla. En (als ze niet te zacht zijn) is het ook een prima vulling voor een appeltaart. Mogelijkheden genoeg dus.

Op internet kwam ik verschillende mogelijkheden tegen en ik heb mijn eigen versie gemaakt als volgt:

Geweckte appelpartjes:
Neem 300 gram suiker en los dit op in 600 ml water. Voeg een steranijsje en een kaneelstokje toe. Breng aan de kook en laat lekker trekken.


Schil ondertussen de appelen (een stuk of 8 grote appelen). Ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in partjes. Verwijder het steranijsje en kaneelstokje uit het suikerwater en doe dan de appelpartjes erin.

Laat ze even koken (niet te lang want dan wordt het appelmoes). Doe de partjes vervolgens in goed schoongemaakte potten. Doe zoveel mogelijk partjes in een pot en vul af met het suikerwater. Doe de schroefdeksel op de pot.Nu komt het weckgedeelte:
Ik gebruikte een grote pan en legde een doek op de bodem om rammelen van de potten te voorkomen. Zet de potten op de doek en vul de pan met warm water.


Vul tot twee centimeter onder de bovenkant van de potten. Breng het water aan de kook. Laat de potten zo een half uur in de pan staan, het water moet tegen de kook aan zijn. Draai het gas uit en laat de potten in de pan afkoelen. Als het goed is zijn de potten nu vacuüm.

Werk zo schoon mogelijk, dan gaat het zeker goed!


Negen potten met appelpartjes, nog maar twee kratten met appeltjes te gaan.

Fijne dag!
Marie-Louise2 opmerkingen:

  1. Dat klinkt erg lekker! Succes met de verdere verwerking!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, het is echt een aanrader, weer eens wat anders dan alleen maar appelmoes.

    BeantwoordenVerwijderen