vrijdag 6 juli 2018

Zwarte bessengelei en nog meer over de tuin

Ja sorry hoor, maar dit blogje gaat toch vooral weer over de tuin. Het weer is ook zo mooi en er groeit en bloeit zoveel, dus ik moet gewoon weer even het één en ander laten zien.

Zo hebben we dit jaar voor het eerst vijgen aan onze vijgenboom zitten. Zie je ze zitten? Ze groeien in allerlei maten tegelijk aan de boom. Ik ben benieuwd of ze ook rijp worden. We zullen zien!

En dit kleine boompje. Het is een tamme kastanje, een zaailing uit de tuin van mijn broer en schoonzus.

En ook deze krijgt voor het eerste kastanjes dit jaar. 
Ooit pofte ik met mijn zoon kastanjes in de oven, maar ik had er geen kruisje ingezet met een mesje. Het werden net bommen. Eén voor één ontplofte ze in de oven. 
Nu weet ik beter; geen gloeiend hete smurrie meer in de oven.

En dit ieniemienie plantje piept ineens tussen de stenen uit. Ik weet niet wat het is, een soort klavertje geloof ik. Dat moet ik maar eens opzoeken op internet.

Ik oogstte de laatste zwarte bessen en omdat teveel zwarte bessenlikeur ook niet goed is voor een mens maakte ik van de laatste kilo een kruidige bessengelei.

Kruidige Zwarte Bessengelei:

1 kilo zwarte bessen
sap van 2 sinasappelen
3 kruidnageltjes
1 stokje kaneel
klein stukje verse gember
750 gram geleisuiker

Zet de bessen op samen met het sap van de sinasappelen. Als de bessen stuk zijn alles in een zeef doen en het sap er doorheen drukken.

Het sap op een laag pitje zetten samen met de specerijen en een half uurtje laten trekken.

Dan de suiker erbij doen en het geheel aan de kook brengen. Vier minuten laten koken en in schone potten doen.

Dan heb je nu een heerlijke gelei die verrukkelijk smaakt bij een stukje schimmelkaas of paté.


Heerlijk! Daar ga je weer niet dood van.

Fijne dag!
Marie-Louise



4 opmerkingen:

  1. Leuk is dat hè.. oogst uit eigen tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat blijft elke dag weer leuk om te doen. Ik geniet er echt van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor het eerst had ik een kilo zwarte bessen geoogst van mijn vorig voorjaar geplante drie struiken. Op dezelfde manier "gesnoeid"als jij. Jam van gemaakt. Dat gelei recept hierboven ga ik bewaren voor volgend jaar.
    Hartelijke groeten van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oei, dat kleine plantje dat er tussen je stenen piept... dat groeit hier welig tussen alle stenen én in de borders... een onkruid waar je nooit meer vanaf geraakt! Zeker plukken vóór het zaad vormt! Weet de naam niet, maar je wilt het niet in je tuin hebben, geloof me.
    Dat van de bessen en de kastanje is dan weer wel heel leuk! Zo heb ik blauwe bosbessen in de tuin, zalig om van te snoepen!
    En ook een wilde hazelaar die nootjes vormt, daar zullen ook de eekhoorns weer blij van worden.
    Die kastanjes vind ik vooral prachtig als ze hun bloesem dragen, zo'n majestueuze boom!

    BeantwoordenVerwijderen