Pagina's

dinsdag 29 mei 2018

Armbandjes maken met de knoopster

Wat een weertje! Je zou al een blog vol kunnen schrijven over het weer in Nederland. Nu is het zelfs zo warm dat ik maar binnen ben gaan zitten. Vanavond ga ik wel weer iets in de moestuin doen, vééééééls te warm nu. Kortom, goed moment om een blogje te schrijven.

Ik wilde al een tijdje een uitleg op mijn blog schrijven over de knoopster. Het is weer eens iets anders dan punniken, is niet moeilijk voor kinderen en geeft een mooi resultaat.

Ken je hem, de knoopster?

Dit is hem dus

Er zitten acht gleufjes in. Je kunt het makkelijkst beginnen met gewone katoen, kies een paar leuke kleurtjes uit en knip zeven draden af van ongeveer 60 cm lang.

 Maak aan één uiteinde een knoop en steek deze door het midden van de knoopster.

Doe in elke gleuf één draadje. Er blijft één gleuf leeg. De knoop zit precies onder de draadjes. Dit is het begin.
Houd de lege gleuf naar je toe (bij je buik). Tel rechts van de gleuf drie draadjes (dit is bij mij groen, blauw en lichtroze). Pak de lichtroze draad uit de gleuf en leg in de lege gleuf.

Het ziet er dan zo uit. Draai nu de knoopster met de klok mee tot het lege gleufje weer bij je buik is.

Tel weer één, twee, drie draadjes en pak het derde draadje (blauw) en doe deze weer in de lege gleuf.

Het ziet er nu zo uit. Draai weer met de klok mee tot de lege gleuf bij je buik is. En tel weer tot het derde draadje en doe dit in de lege gleuf. Het is dus eigenlijk heel eenvoudig.

Als je een tijde zo doorgaat ontstaat er vanzelf een mooi koordje. Afhankelijk van de gekozen kleurtjes krijg je steeds een ander koordje.

Als het koordje lang genoeg is haal je het uit de knoopster en leg je een knoopje aan het uiteinde. Dan nog even de draadjes afknippen.

En voila, je eerste armbandje is af. Dit armbandje knoop je gewoon om. Ook leuk als enkelbandje,  maar dan moet je 'm iets langer maken.

Ik begin nu ook binnen bijna te smelten. Tijd voor een siësta.

Fijne dag!
Marie-Louise


vrijdag 25 mei 2018

Vlierbloesemsiroop

Ieder jaar is het vaste prik; ik maak vlierbloesemsiroop. De vlieren bloeien hier momenteel en het is een prachtige ochtend, dus ik zou zeggen: Aan het werk!



Onderstaand recept publiceerde ik al eerder, maar hierbij nogmaals, hoef je niet te zoeken.

Ingrediënten:
25 stuks vlierbloesem, 's ochtends geplukt bij zonnig weer. Het stuifmeel moet op je hand blijven zitten als je je hand tegen een bloemscherm houdt. Neem mooie bloemschermen, niet met bruine bloemetjes.
1 liter water
500 gram kristalsuiker
20 gram citroenzuur



Ik gebruik de citroenzuur zoals hierboven. Het ziet eruit als onze Nederlandse pakjes vanillesuiker en kost net zo weinig, je moet er alleen wel even voor naar de eerst de beste Duitse supermarkt over de grens. Dat is trouwens geen straf want ze hebben ook hele goede geleisuiker en spullen om augurkjes e.d. in te maken, plus een geweldige bakafdeling, dus maak er maar een uitje van zo 1 x per jaar.
Tot zover wat je nodig hebt.

Belangrijk is dat je de bloemschermen niet gaat wassen. De smaak komt namelijk van het stuifmeel en als je de bloemschermen wast raak je teveel stuifmeel kwijt, dus alleen even de insecten verwijderen,de rest wordt toch wel doodgekookt.

Los de suiker en het citroenzuur op in het water in een pan o.i.d. Leg de bloemschermen in deze suikeroplossig en laat 24 uur trekken. Het stuifmeel geeft nu zijn heerlijke aroma af.

Na 24 uur alles zeven door een katoenen doek. Het vocht nu aan de kook brengen en in schone flessen schenken. De flessen kunnen het best met sodawater worden schoongemaakt en naspoelen met heet water. Ik gebruik wijnflessen met schroefdop, deze sluiten gemakkelijk weer af en uit ondervinding blijkt dat het heel lang goed blijft als je schoon werkt.

Nu de siroop af laten koelen en dan is het klaar voor gebruik. Een laagje siroop in een glas doen en naar smaak water toevoegen. Echt een heerlijk verfrissend drankje! Waar zijn er hier thuis dol op.
De siroop is ook heel lekker om als smaakmaker toe te voegen als je zelf jam maakt, bijvoorbeeld kruisbessenjam met vlierbloesemsiroop. 

Fijne dag en geniet van het alweer mooie weer!
Marie-Louise


dinsdag 22 mei 2018

Gratis hooi

Aan de categorie "zuinigheid met vlijt" kan ik sinds deze week ook zelfgemaakt hooi toevoegen.

Het was namelijk, zoals overal, mooi weer en we maaiden het gras. Maar dan blijven er altijd van die vervelende plukjes staan waar je met de maaimachine niet bij kunt.


Dit bedoel ik dus. En een beetje nette tuinvrouw gaat die plukken gras te lijf met een schaar voor een beeldschoon gazon-resultaat.


En tussen de nieuwe aanplant tiert het gras ook welig.

Voor de kippen koop ik bij de supermarkt altijd van die lullige pakjes hooi die je in één keer in het leghok leegt. Dan kunnen ze weer gerieflijk eitjes leggen. Maar nu bedacht ik mij dat ik dat afgeknipte gras natuurlijk ook gewoon even uit kon spreiden op het terras. En in een ommezien had ik mijn zelluf-gedroogde hooi. Kon zo het leghok in. Dat ga ik vaker doen. Het maakt het knippen van al die randjes en kantjes ook een stuk leuker, nu ik er een goede bestemming voor heb. 

Mijn eerste beetje zelf-gedroogd hooi.

Ook voor je cavia of konijn kan je dat natuurlijk prima zelf doen zomers. Waarom heb ik daar niet veel eerder aan gedacht?

Fijne dag, prima hooi-weer vandag!
Marie-Louise

zaterdag 19 mei 2018

Sla uit onverwachte hoek

Als je een beetje een tuin hebt red je het niet met één groencontainer die eenmaal per twee weken geleegd wordt. Daarom hebben we dus ook maar een composthoop aangelegd. En die compost gebruiken wij ieder jaar om de fruitbomen te verwennen. Aan het eind van de winter krijgen ze een lekker bergje verse compost aan de voet van hun stam en ook een schep kalk.


Deze boom hebben we acht jaar geleden gepoot. Het was een Goudrenet, tot we appels kregen, toen was het ineens een James Grieve, ook lekker.


En dit is een nieuwe boom, staat er net sinds verleden jaar. Het is een pruim, Reine Claude.

En als je nou goed naar z'n voetjes kijkt zie je dat er allemaal onkruid groeit. Er zat blijkbaar nogal wat zaad in de compost.


Maar gelukkig voor mij, het bleek vooral Rucola te zijn! En dat kan wel kloppen, want verleden jaar begon de rucola te bloeien in de moestuin. En er vlogen zoveel bijtjes en andere insecten bij de bloemen dat ik het maar zo gelaten heb. Uiteindelijk is het zaad zo via de composthoop bij de fruitbomen terecht gekomen.
Dus als ik nu een salade maak loop ik ook even langs de fruitbomen en oogst daar mijn sla.


Lekker!

Fijne dag!
Marie-Louise



dinsdag 15 mei 2018

Gehaakte snoepjes

Als je een winkel hebt wordt je nogal eens gevraagd om op een markt, braderie, lente-, zomer-, of herfstfair te komen staan en wat er verder zoal aan dorpsfeesten georganiseerd wordt. Als ik nu heel eerlijk ben kost dat een hoop tijd, zit je gelijk met de bezetting van je winkel, vind je gezin het meestal niet gezellig en levert het ook niet al teveel op. Dus doorgaans bedanken we vriendelijk; de winkel kost gewoon al best wel veel tijd.

We maken dit jaar wel een uitzondering voor een lagere school. Die hebben een lentefeest en daar ga ik met een klein kraampje staan. We verkopen allerlei dingetjes voor de tuin die ook leuk zijn voor kinderen. En verder had ik zelf bedacht dat ik er nog iets creatiefs bij wilde doen. Dus ben ik snel wat dingetjes aan het haken. Ook wil ik knoopsterren meenemen waar je vriendschapsarmbandjes mee kan maken. Dan kunnen de kinderen dat proberen (als ze dat willen, geen idee eigenlijk).

Met dit mooie weer moet ik me er echt toe zetten om de voorbereidingen te treffen. Ik ben nu veel liever in de tuin, maar vooruit, hup aan de slag!



Ik begon met het haken van snoepjes. Ik had een leuk patroon gezien op internet: gehaakte snoepjes

Zelf heb ik het patroon iets aangepast omdat ik de snoepjes wat te groot vond.
Ik gebruikte gewone haakkatoen (nr. 8) en haaknaald 2,5.

Eerst haak je het bolletje waar het "snoepje" in zit als volgt:

1. Haak 2 lossen en haak 6 vasten in de 2e losse vanaf de haaknaald.
2. Haak 2 vasten in iedere vaste (= 12 vasten)
3. Haak 1 vaste in de 1e en de 2e vaste en haak 2 vasten in de 3e vaste. Doe dit vier keer (16 vasten)
4. Haak 1 vaste in de 1e, 2e en 3e vaste en haak 2 vasten in de 4e vaste. Doe dit vier keer (20 vasten)
5. Haak 20 vasten
6. Haak 20 vasten
7. Nu gaan minderen: Haak 1 vaste in de 1e, 2e en 3e vaste en haak de 4e en 5e vaste samen. Doe dit vier keer (16 vasten). Het is handig om het snoepje nu op te vullen.
8. Haak 1 vaste in de 1e en 2e vaste en haak de 3e en 4e vaste samen. Doe dit vier keer (12 vasten)
9. Haak de 1e en 2e vaste samen. Doe dit 6 keer (6 vasten).

Hecht af en trek de steken evt. een beetje samen zodat je een mooi bolletje hebt.

Nu gaan we de twee zijkantjes haken:

1. Haak 2 lossen en haak 6 vasten in de 2e losse vanaf de haaknaald. (De begindraad gebruik je om het zijkantje vast te zetten aan het snoepje).
2. Haak 2 vasten in iedere vaste (= 12 vasten)
3. Haak 1 vaste in de 1e en de 2e vaste en haak 2 vasten in de 3e vaste. Doe dit vier keer (16 vasten)
4. Haak 1 vaste in de 1e, 2e en 3e vaste en haak 2 vasten in de 4e vaste. Doe dit vier keer (20 vasten)
5. Wissel van kleur en haak 1 toer van 20 vasten. Hecht af.

Zet het zijkantje vast aan het snoepje en doe hetzelfde nogmaals voor de andere kant. En klaar is het snoepje!



Ga zo door tot je geen zin meer hebt. Dat was bij mij het geval na zes snoepjes. Maar eigenlijk moeten er nog een paar bij vind ik. Nog even doorzetten!

Fijne dag en geniet van het mooie weer!

zaterdag 12 mei 2018

Nieuwe kippen!

Onze oude kippen leggen toch steeds minder eieren, terwijl de pubers hier in huis altijd honger hebben en te pas en te onpas eieren bakken. Daardoor hebben we regelmatig een eier-tekort tegenwoordig. Om de oudjes nu vriendelijk te bedanken en in het bos achter te laten kon ik toch niet over mijn hart verkrijgen, dus ze mochten blijven. De oplossing diende zich twee weken geleden aan, want toen ik jarig was kwam mijn broer aanrijden met twee nieuwe hennetjes in een hondenbench. Kijk, de eierproductie kon weer stijgen!


Mag ik u even voorstellen, dit zijn  Nicolette en Simone (Nick en Simon, maar dan anders). Het zijn Australorp Krielkipjes. Echt heel schattig!


En weet je wat zo handig is als kriepkip? Je bent zo krielig dat je gewoon tussen de planken door kunt, hoef je nooit om te lopen.

Volgens de omschrijving op internet zijn het hele levendige kipjes, die heerlijk in de rondte scharrelen. Helaas voor ons scharrelde één van de dames na een dag niet zo heel hard meer. Het levendige was bijna helemaal verdwenen. Ze zat lamlendig in het hok en viel ook steeds om. Haar snaveltje stond de hele tijd open. Ik dacht, die gaat de nacht niet meer halen. Dus ik snorde wat rond op internet en kwam allerlei akelige kippenziektes tegen, vrijwel allemaal besmettelijk en dodelijk. Pfffff..... Maar ergens stond ook dat bij kipjes die het scharrelen nog niet gewend zijn de krop verstopt kan gaan zitten. Door je kip warm water te geven met zuiveringszout (hadden we niet) en de krop te masseren kon dit euvel weer verholpen worden. We dachten, we wagen de gok en spoten een injectiespuitje met lauwwarm water in haar snavel, veel weerstand bood ze toch niet. Daarna masseerde ik de krop. Dat was weer een heel nieuwe ervaring. Na het tweede spuitje water maakte de kip allerlei gorgelgeluiden, maar ze spartelde niet tegen en scheen het zelfs wel lekker te vinden. Daarna heb ik haar maar terug in het hok gezet en tegen de avond heb ik haar op stok geholpen, want dat lukte zelf niet zo goed meer. De volgende ochtend verwachtte ik half en half dat ze dood in het hok zou liggen, maar jippie! Ze scharrelde weer gewoon rond. En nu gaat het alweer een heel aantal dagen prima.

Als dank legde de dames vandaag allebei een ei (nou ja, een eitje). Wat wil je nog meer?


En het contact met de al wat oudere kippen loopt gesmeerd. Ik was bang dat er bloed zou vloeien in het kippenhok, maar ze zijn al helemaal aan elkaar gewend en wandelen met z'n allen lekker door de tuin.




En mag ik u nog een schoonheidstip aan de hand doen? Niets is fijner dan een stofbad in een opgedroogde molshoop.

Fijne avond, Marie-Louise



dinsdag 1 mei 2018

Weer voor een knijperzakje

Zoals gewoonlijk was het weer een druk weekje. Het lukte zelfs niet om een blogje te schrijven.
Ten eerste was ik druk in de weer in de moestuin en ten tweede is het hier al een week meivakantie. En je weet het, als de kinderen thuis zijn loopt heel je ritme in de soep. Daarnaast was ik ook jarig, dus dat brengt allemaal wat drukte met zich mee.

Maar vandaag is het ....weer (zelf invullen), dus kroop ik achter de naaimachine. Ik had een tijdje geleden een hele leuke (en eenvoudige) knijperzak gezien om te naaien. Zo eentje die je aan je droogmolen hangt en waar je dan steeds een knijpertje uit kunt halen. Veel leuker dan een of ander plastic bakje. Dus ik toog aan het werk. En hopla, het ging dit keer in één keer goed.


Het scheelde dat ik de stof en de hanger nog in huis had. Hoefde ik niet door dit ....weer te fietsen, maar kon ik lekker direct beginnen.

De stofjes koos ik passend bij mijn strijkplankhoes (beschrijving hier), die ik al eerder maakte.



Je zou bijna voor je plezier de was gaan doen. Nu nog even wachten op mooi weer, dan kan ik de knijperzak ook echt gaan gebruiken.

O ja, hier bij Tales from a happy house vond ik een heel duidelijke beschrijving om zelf zo'n "Peg Bag" te maken.

Fijne dag!
Marie-Louise