woensdag 11 mei 2016

Tawattie? Tawashi : Japans schoonmaaksponsje

En heb je ze al voorbij zien komen op internet? De Tawashi. Een van origine Japans sponsje voor de schoonmaak. Je kunt er je afwas mee doen, maar het is ook heel geschikt voor het schoonmaken van tegels, badkamer etc. Nu is het niet echt weer om schoon te maken, maar een tawashi haken in de tuin is natuurlijk helemaal niet zo gek.

Als je op Ravelry zoekt vind je allerlei patroontjes.
Ik gebruikte dit patroontje: Tawashi

Eigenlijk ben ik niet zo dol op acryl, maar een tawashi haak je bij voorkeur van 100% acryl garen, dat schijnt veel beter schoon te maken door de microstructuur van het garen. Ik zal het maar eens testen.

Aanwijzingen voor de tawashi:


1. Zoek een lekker plekje in de tuin.

 
2. Haak een schuin lapje.
 
Dat doe je door 21 lossen op te zetten. Het hele lapje wordt in vasten gehaakt. Daarbij steek je steeds alleen in in de achterste lus. Zo krijg je die ribbel in je werk.
Het lapje wordt dus 20 vasten breed. Aan de ene kant meerder je elke toer door 2 vasten in de eerste steek te haken. Aan de andere kant minder je elke toer door de laatste twee vasten samen te haken. Zo krijg je dus die schuinte in je werk. Je zorgt ervoor dat de breedte van je werk steeds 20 vasten blijft. Dus af en toe even tellen om te controleren. Bij mij wil het anders nog wel eens mis gaan met het aantal steken. Je haakt zo verder tot je lapje 22 toeren lang is.
 3. Vouw het lapje zodanig dat de onder- en bovenkant tegen elkaar komen te liggen.


4. Haak dit dicht met halve vasten.


 
5. Rimpel de onder en bovenkant van je kokertje, trek aan en zet stevig vast. Klaar is je eerste Tawashi.


 
 
6. Herhaal stap 1 tot en met 5 tot je genoeg tawashi's hebt. Je kunt ze gewoon in de wasmachine wassen en opnieuw gebruiken. Ik ben benieuwd hoe ze bevallen in het gebruik.

Veel haakplezier!
Marie-Louise

2 opmerkingen:

  1. Hallo, wat een leuke sponsjes. Een tijdje geleden zag ik deze voorbijkomen bij Annemarie's link up. Ik heb ze nu ook gemaakt, en er een blogbericht over geschreven, https://hipenkleurig.blogspot.com/2019/02/tawashi.html, met een verwijzing naar hier. Dank je wel voor de inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk hoor dat je er een berichtje over hebt geschreven. Ik hoop dat ze bevallen in het gebruik.

      Verwijderen