Pagina's

dinsdag 27 augustus 2013

Natuur in eigen tuin

Vroeger hadden wij thuis een vijver. Niet heel groot, maar wel met veel waterplanten, kikkers en visjes. Bij een vijver is altijd wel iets te zien. Ik mocht er graag even zitten kijken naar de beestjes. Deze vakantie kregen we het ineens op onze heupen. Eén van de meiden had namelijk een boekje van de bieb geleend met daarin een foto van een heel mooi natuurlijk klein vijvertje. We vonden het allemaal geweldig. Dus de volgende ochtend vroeg al op pad voor een vijver en na wat graafwerk van vader en zoon zat de vijver 's avonds al in de grond. De volgende dag zijn de dames en ik nog even op strooptocht gegaan bij de plaatselijke gemeentevijver en het tuincentrum. Dit is het resultaat:



Je ziet nog wel een beetje het plastieken randje, maar dat groeit hopelijk wel vol in de loop van de tijd. En pak nu maar even het vergrootglas, want wat zit daar op de stenen?




Goed he? Een kikker heb we met veel kunst en vliegwerk gevangen in de gemeentevijver, de ander is echt vanzelf aan komen springen. Net echt zo'n vijver.



En niet alleen kikkers vinden het fijn, maar de vlinders zitten ook graag op de warme stenen.

En als ik dan toch met mijn fototoestel door de tuin heen loop hierbij nog een paar plaatjes, (voor straks als het weer winter is).










Geniet nog maar even van deze mooie zomerse dagen. Wat kan de natuur toch mooi zijn, ook gewoon in je eigen tuin.

donderdag 15 augustus 2013

Macramé poppetje, maar nu met uitleg

Voor we op vakantie gingen maakten de meiden en ik nog macramé poppetjes. Deze dus...


En om niet te vergeten hoe ik die gemaakt heb hierbij een korte uitleg, dan heb ik het zelf tenminste ook vastgelegd.

 
Men neme: alles wat je hier op de foto ziet liggen.


 
Knip een stukje katoen af van ongeveer 30 cm, vouw dubbel en plak vast bij de twee uiteinden met een stukje plakband.


 
Neem nog een stukje katoen en knoop dit om het dubbelgevouwen touwtje.


 
Knoop ongeveer 8 weitasknoopjes (dit bepaalt de lengte van het lijfje).


 
Pak de kraal en pruts de lus door de kraal met behulp van de satéprikker (blijf kalm).


 
Knoop een enkel knoopje boven de kraal (of onder de kraal, het is maar hoe je het bekijkt). Zo valt de kraal er niet vanaf.
 

 
Maak het plakbandje los en keer het poppetje om. Bijna klaar.
 

 
Leg een knoopje in armpjes en beentjes bij wijze van handjes en voetjes en knip het teveel aan draad af.


 
Teken een gezichtje en Voila!

dinsdag 13 augustus 2013

Courgettes, wat moet je ermee? Courgette-zoetzuur maken!

Ooit las ik een stukje van Sylvia Witteman. Ze schreef over de courgette en hoe blij je kan zijn met je eerste geoogste courgette. Zo'n courgetteplant weet echter van geen ophouden en produceert maar door en je belandt op een punt waarop niemand meer een courgette van je wil hebben en je ook zelf geen flauw idee meer hebt wat je nu nog met je courgette moet doen.

Elk jaar denk ik wel een keer aan dit verhaaltje als ik mijn courgettes oogst. En als de courgettesoep je oren uitkomt heb ik hier nog een echt lekker recept voor courgette-zoetzuur. Voordeel is dat het lang houdbaar is zodat je ook in de komende winter nog eens van je courgettes kan genieten.

 
 
Men neme:
 
2 liter courgettes in blokjes
2 uien gesnipperd
1 rode paprika, gesnipperd
0,5 liter inmaakazijn
1 hand rozijnen
2 tenen knoflook, uitgeperst
300 gram suiker
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel kurkuma (=koenjit)
2 theelepels zout
1 dessertlepel inmaakkruiden
 
Doe alles, behalve de uien en de courgettes in een pan. Breng het soepje aan de kook, laat een paar minuutjes doorkoken. Doe dan de courgettes en de uien erbij. Laat het zo'n 5 minuten doorkoken, tot de courgettes glazig zijn. Niet tot snot koken, je moet er nog wel op kunnen kauwen.
 
Was de potten om met sodawater en vervolgens met zo heet mogelijk water.
 
Vul de potten met de courgetteprut en vul af met het kookvocht. Deksels erop en een paar uurtjes ondersteboven wegzetten.
 
Heel lekker bij BBQ,  Indonesisch eten of bij macaroni. Het blijft zeker een paar maanden goed. Een opengebroken pot bewaar ik in de koelkast.
 


 

 
 
En nog een laatste tip voor als je even geen tijd of zin hebt om zoetzuur te maken: Verleden jaar heb ik voor het eerst courgettes ingevroren. Gewoon in stukjes snijden en hopla de vriezer in. Ik verwerk ze in pastagerechten zoals macaroni en lasagne. Ze gaan dan bevroren de saus in, dus niet eerst laten ontdooien. Het werkt echt prima, zo doe ik het ook altijd met een overschot paprika's.

zondag 11 augustus 2013

Vakantietijd

Nog een weekje en de vakantie zit er hier alweer op. De tijd is gevlogen. Wat een heerlijk weer hebben we gehad. De reis ging dit jaar naar de Belgische Ardennen en naar Bretagne.



Lekker twee luie weekjes in een prachtige omgeving.



Ik heb niet eens zoveel gebreid. Had ook nog heel optimistisch een borduurwerkje meegenomen, maar dat heb ik al helemaal niet aangeraakt. Toch nog wel iets gemaakt hoor.

 
Uit dit boekje heb ik een klein babydekentje gebreid. Het was een eenvoudig patroon waar je volop mee kunt variëren.

 
Eerst brei je het middengedeelte en dan in vier delen de rand eromheen. Ik heb de randen onderling tijdens het breien aan elkaar vast gebreid door steeds de laatste steken samen te breien.
 
 
Je kunt een leuke steek in het midden kiezen en de rand eromheen zo smal of breed maken als je wilt, kan op deze manier nog een prachtige omslagdoek worden. O, had ik maar meer tijd!
 
Het dekentje heb ik mee naar de winkel genomen als voorbeeld. Ook het boekje hebben we daar te koop. Ik vind het een heel mooi boekje met fraaie patronen. Het dekentje zelf heb ik gebreid van twee bollen sokkenwol, op een wat dikke naald (3,5mm) om een luchtig effect te krijgen. De bollen gingen schoon op!